lip 112013
 

Jeden z czytelników wyraził chęć poczytania sobie o ogórkach. Nie widzę w tym nic złego, w końcu mamy na nie sezon. Jednak ogórki w czystej postaci nie są na tyle atrakcyjnym tematem, aby o nich pisać. Co innego ogórki małosolne, są przysmakiem nie tylko moim, ale zapewne i wielu czytelników. Podane do obiadu, z młodymi ziemniaczkami i kotlecikiem z piersi kurczaka smakują wybornie. Kiedy jest upał, dobrze popić to wszystko zimnym piwem (tylko dla pełnoletnich), świat od razu wydaje się lepszy. Znikają wszelkie smuteczki, kiedy jemy ogórki z beczki.

Żeby państwu przybliżyć tajemną wiedzę, na temat otrzymywania tych smakołyków, wraz z redakcyjną przyjaciółką publikujemy własnoręcznie sporządzony poradnik. Dla średnio rozgarniętych postanowiłem dołączyć odpowiednie zdjęcia ilustrujące kolejne etapy przyrządzania tej potrawy.

Potrzebujemy odpowiedniego naczynia. Aby smak był odpowiedni należy użyć kamionkowego garnca. Kamionka jest doskonałym materiałem do przechowywania żywności. Nie wchodzi w reakcję z żywnością i jest tania w produkcji. Stosowana od tysięcy lat doskonale sprawdza się w domowej kuchni.

 

MAJO8952 kopia

Naczynie z kamionki, użyte przez autorów poradnika.

 

Składniki na pyszne ogórki małosolne:

Ogórki ok. 1,6 kg

Świeże ogórki gruntowe 1,6kg

Świeże ogórki gruntowe 1,6 kg

 

Koper wraz z kwiatostanem (2-3 gałązki), chrzan, główka czosnku

MAJO8979 kopia

Gotowy zestaw kupiony w sklepie warzywnym.

 

Ziele angielskie (6 ziaren), pieprz czarny (20 ziarenek), liść laurowy 3-4 sztuki

Liść laurowy, pieprz czarny, ziele angielskie

Liść laurowy, pieprz czarny, ziele angielskie

 

Sól kamienna 1 1/2 łyżki stołowej na każdy litr wody

MAJO8972 kopia

Sól kamienna

 

Liście wiśni (20 sztuk)

MAJO8977 kopia

Liście z wiśni

 

Sposób przyrządzenia:

Do naczynia kamionkowego wkładamy pierwszą warstwę ogórków (wcześniej myjemy ogórki porządnie)

MAJO8996 kopia

Naczynie z pierwszą ułożoną na dnie warstwą ogórków

 

Następnie na ogórki kładziemy odpowiednio przygotowane składniki: pokrojony chrzan, pokrojony czosnek, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, liść laurowy, koper, kilka liści wiśni.

MAJO8999 kopia

 

Na to co widać powyżej, kładziemy następną warstwę ogórków i przykrywamy pozostałymi składnikami.

MAJO9003 kopia

 

 

Wszystko zalewamy wrzącą wodą z domieszką soli kamiennej. Półtorej łyżki stołowej soli na litr wody.

MAJO9005 kopia

 

Tak oto dobiegło końca przyrządzanie smacznych ogórków w zalewie solnej.

Całość powinna przypominać coś takiego jak na zdjęciu poniżej:

MAJO9010 kopia

 

Aby wszystko udało się jak najlepiej, należy ogórki przykryć jakimś ciężarem. Może być taki jak poniżej

MAJO9011 kopia

 

Teraz czekamy cierpliwie 1-2 dni, aż ogórki nabiorą należytego smaku. Osobiście, zaczynam próbować je już po kilku godzinach. Bardzo rzadko zdarza się, aby starczyło ich na 2 dni:) To najlepsze ogórki małosolne na świecie.

 

W przygotowaniu artykułu pomagała mi KARO

 

PS. ani słowem nie narzekałem na cokolwiek 😉

 

 

 

 

 Posted by at 7:04 pm
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
19 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
9 lat temu

It’s amazing for me to have a web page, which is good in favor of my know-how.
thanks admin

Magdalena
11 lat temu

Swietne! 🙂

yoł
11 lat temu

niewątpliwie woda z term jest za zimna do zalania ogórków małosolnych…,

gosc
11 lat temu

nic o termach 🙂 szok 🙂

API
11 lat temu
Reply to  gosc

Sam jestem zdziwiony, nie wiem jak potraktować wyrażenie "wrząca woda". Czy aby nie nawiązuje w jakiś sposób?

Zofia
11 lat temu

NOOOO, NARESZCIE COŚ FAJNEGO!!! Sfrustrowany autor poprzednich publikacji pojechał na wakacje!!! Nigdy nie robiłam małosolnych z liściem laurowym i zlelem angielskim, muszę spróbować… Ogórki zalewa Pan wrzątkiem czy zimną wodą?? A ogórki z rynku czy z włanego ogródka? gdzie można Pana spotkać z tymi ogórkami – domyślam się, że nie w Krasickim? POZDRAWIAM PANA AUTORA – TO LUBIĘ CZYTAĆ!!!

mańka
11 lat temu
Reply to  Zofia

Umiesz czytać? "Zalewamy wrzącą wodą" …

yxa
11 lat temu

jak ogorki to tylko Polonia

okrągła
11 lat temu

Api poproszę o instrukcję wręczania kwiatów hehehhe. Ciekawam czy dziś pianista Dutkiewicz dostanie kwiaty i czy marynarka wyschnie burmistrzowi? hehehe Z powodu pogody może być mała publika niedobrze, niedobrze hehehe

kołko chanell
11 lat temu
Reply to  okrągła

kobalt jest w modzie

maja
11 lat temu

Są pyszne a, szczególnie polecam do chleba ze smalcem. tak jadły nasze Babcie, Mamy etc,,,,,,,, Smacznego 🙂

rybka
11 lat temu
Reply to  maja

nutella naszych rodziców 🙂

API
11 lat temu

Kombinowałem żeby zdjęcia wyszły fajne, prawie mi się udało. Fotografia żywności to bardzo trudny temat.

Rybka
11 lat temu

a ja zrobiłam rybę w occie

API
11 lat temu
Reply to  Rybka

zapodaj przepis:)

Rybka
11 lat temu
Reply to  API

Potrzebne do tego będą oczywiście ryby i w/w garnek.Ja użyłam Płotek i Lina.Zalewę robi się z 2 l wody i 0.75 octu, kilka liści laurowych, ziele angielskie, łyżka soli i cukru, pieprz ziarnisty. To wszystko gotujemy. Podsmażamy cebule aż się zeszkli,pokrojona w pióra.w garnku ukladamy na przemian rybe i cebule i zalewamy koniecznie wrzaca albo goraca zalewą.do zjedzenia najlepsze sa po 3-4 dniach. sorki za bledy ale sie spiesze pa!.milego dnia

kuchcik
11 lat temu

teraz prowadzisz blog kulinarny? 😉

API
11 lat temu
Reply to  kuchcik

Nie, to tylko przepis na ogórki. Sezon mamy taki przecież. Niech ludzie będą zadowoleni, że nie narzekałem 😉

mika złośnica
11 lat temu
Reply to  API

jak ktoś się będzie chciał przyczepić,to i tak to zrobi 😀 my Polacy tak mamy 😀

19
0
Would love your thoughts, please comment.x