Jeden z czytelników wyraził chęć poczytania sobie o ogórkach. Nie widzę w tym nic złego, w końcu mamy na nie sezon. Jednak ogórki w czystej postaci nie są na tyle atrakcyjnym tematem, aby o nich pisać. Co innego ogórki małosolne, są przysmakiem nie tylko moim, ale zapewne i wielu czytelników. Podane do obiadu, z młodymi ziemniaczkami i kotlecikiem z piersi kurczaka smakują wybornie. Kiedy jest upał, dobrze popić to wszystko zimnym piwem (tylko dla pełnoletnich), świat od razu wydaje się lepszy. Znikają wszelkie smuteczki, kiedy jemy ogórki z beczki.
Żeby państwu przybliżyć tajemną wiedzę, na temat otrzymywania tych smakołyków, wraz z redakcyjną przyjaciółką publikujemy własnoręcznie sporządzony poradnik. Dla średnio rozgarniętych postanowiłem dołączyć odpowiednie zdjęcia ilustrujące kolejne etapy przyrządzania tej potrawy.
Potrzebujemy odpowiedniego naczynia. Aby smak był odpowiedni należy użyć kamionkowego garnca. Kamionka jest doskonałym materiałem do przechowywania żywności. Nie wchodzi w reakcję z żywnością i jest tania w produkcji. Stosowana od tysięcy lat doskonale sprawdza się w domowej kuchni.
Składniki na pyszne ogórki małosolne:
Ogórki ok. 1,6 kg
Koper wraz z kwiatostanem (2-3 gałązki), chrzan, główka czosnku
Ziele angielskie (6 ziaren), pieprz czarny (20 ziarenek), liść laurowy 3-4 sztuki
Sól kamienna 1 1/2 łyżki stołowej na każdy litr wody
Liście wiśni (20 sztuk)
Sposób przyrządzenia:
Do naczynia kamionkowego wkładamy pierwszą warstwę ogórków (wcześniej myjemy ogórki porządnie)
Następnie na ogórki kładziemy odpowiednio przygotowane składniki: pokrojony chrzan, pokrojony czosnek, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, liść laurowy, koper, kilka liści wiśni.
Na to co widać powyżej, kładziemy następną warstwę ogórków i przykrywamy pozostałymi składnikami.
Wszystko zalewamy wrzącą wodą z domieszką soli kamiennej. Półtorej łyżki stołowej soli na litr wody.
Tak oto dobiegło końca przyrządzanie smacznych ogórków w zalewie solnej.
Całość powinna przypominać coś takiego jak na zdjęciu poniżej:
Aby wszystko udało się jak najlepiej, należy ogórki przykryć jakimś ciężarem. Może być taki jak poniżej
Teraz czekamy cierpliwie 1-2 dni, aż ogórki nabiorą należytego smaku. Osobiście, zaczynam próbować je już po kilku godzinach. Bardzo rzadko zdarza się, aby starczyło ich na 2 dni:) To najlepsze ogórki małosolne na świecie.
W przygotowaniu artykułu pomagała mi KARO
PS. ani słowem nie narzekałem na cokolwiek 😉
It’s amazing for me to have a web page, which is good in favor of my know-how.
thanks admin
Swietne! 🙂
niewątpliwie woda z term jest za zimna do zalania ogórków małosolnych…,
nic o termach 🙂 szok 🙂
Sam jestem zdziwiony, nie wiem jak potraktować wyrażenie "wrząca woda". Czy aby nie nawiązuje w jakiś sposób?
NOOOO, NARESZCIE COŚ FAJNEGO!!! Sfrustrowany autor poprzednich publikacji pojechał na wakacje!!! Nigdy nie robiłam małosolnych z liściem laurowym i zlelem angielskim, muszę spróbować… Ogórki zalewa Pan wrzątkiem czy zimną wodą?? A ogórki z rynku czy z włanego ogródka? gdzie można Pana spotkać z tymi ogórkami – domyślam się, że nie w Krasickim? POZDRAWIAM PANA AUTORA – TO LUBIĘ CZYTAĆ!!!
Umiesz czytać? "Zalewamy wrzącą wodą" …
jak ogorki to tylko Polonia
Api poproszę o instrukcję wręczania kwiatów hehehhe. Ciekawam czy dziś pianista Dutkiewicz dostanie kwiaty i czy marynarka wyschnie burmistrzowi? hehehe Z powodu pogody może być mała publika niedobrze, niedobrze hehehe
kobalt jest w modzie
Są pyszne a, szczególnie polecam do chleba ze smalcem. tak jadły nasze Babcie, Mamy etc,,,,,,,, Smacznego 🙂
nutella naszych rodziców 🙂
Kombinowałem żeby zdjęcia wyszły fajne, prawie mi się udało. Fotografia żywności to bardzo trudny temat.
a ja zrobiłam rybę w occie
zapodaj przepis:)
Potrzebne do tego będą oczywiście ryby i w/w garnek.Ja użyłam Płotek i Lina.Zalewę robi się z 2 l wody i 0.75 octu, kilka liści laurowych, ziele angielskie, łyżka soli i cukru, pieprz ziarnisty. To wszystko gotujemy. Podsmażamy cebule aż się zeszkli,pokrojona w pióra.w garnku ukladamy na przemian rybe i cebule i zalewamy koniecznie wrzaca albo goraca zalewą.do zjedzenia najlepsze sa po 3-4 dniach. sorki za bledy ale sie spiesze pa!.milego dnia
teraz prowadzisz blog kulinarny? 😉
Nie, to tylko przepis na ogórki. Sezon mamy taki przecież. Niech ludzie będą zadowoleni, że nie narzekałem 😉
jak ktoś się będzie chciał przyczepić,to i tak to zrobi 😀 my Polacy tak mamy 😀